GIMP -program za obradu slika

GIMP predstavlja jedan od najpopularnijih besplatnih programa za manipulaciju rasterskom grafikom. U suštini, ovaj program je višemenski : može nam poslužiti kao program za crtanje ili kao alat za profesionalnu obradu fotografija, reformatiranje slike itd.

Funkcijama uređivanja može se pristupiti iz alatnih traka, menija i otvorenog dijaloga prozora. Tu su uključeni filteri za različite efekte, četkice, transformacije, slojevi i sl.

Slobodno možemo reći da je GIMP jedan od najmoćnijih programa opšte namene za obradu slika, što mu daje za pravo da se uporedi sa Photoshop-om. Starije funkcije uključuju kanale, slojeve i maske, filtere i efekate, palete organizovane tabovima, promenjive alate za tekst, mogućnost kloniranja slojeva, napredno štampanje, i operacije sa bojama kao što su nivoi. Nova poboljšanja uključuju GEGL integraciju za 32-bitnu paletu boja, dinamičke četkice za crtanje, kao i više opcija za alatku za slobodan odabir objekata.

Aplikacija ima profesionalne alate koji bez problema mogu da stoje rame uz rame sa skupim komercijalnim programima kao što je Photoshop. Proces instalacije GIMP-a je jednostavan, bez potrebe da posebno preuzimate i instalirate GTKS radno okruženje. Izuzetno moćan i jednostavan za rad, Gimp je idealan i za amatere i profesionalne fotografe, web dizajnere, ili za ljude koji žele da kreiraju i uređuju fotografije na profesionalnom nivou, a da pritom ne moraju da izdvoje poveliku svotu novca za neki komercijalni program poput Photoshop-a.

Najnoviju verziju GIMP možete besplatno preuzeti sa oficijalnog sajta . Na sajtu GIMP-a možete skinuti, odnosno dodati svojoj prvobitnoj verziji programa brojne pluginove koji će obogatiti vaš rad i pružiti vam brojne opcije za obradu. Takođe, na pomenutom sajtu moguće je naći brojne tutorijale koji su podeljeni tj. prilagođeni nivou vašeg iskustva.

Na sledećem linku  naćiće te program za instalaciju GIMP-a

Na sajtu samog programa nalazi se niz „tutorijala“, tj. uputstava za rad sa programom.
Postoji i uputstvo na srpskom, u pdf formatu, za verziju 2.2 odnosno tutorijal

Još malo o Gimp-u

TUTORIJALI:

Video uputstva naćićete u sledećem linku

Objavio/la: nastavaracunarstva

profesor informatike i računarstva

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: